Smaki ziemi zaborskiej. Dziedzictwo przyrodnicze i kulturowe | Wydział Architektury Politechniki Gdańskiej

Treść strony

Wydarzenia

Smaki ziemi zaborskiej. Dziedzictwo przyrodnicze i kulturowe

18 Wrzesień 2021 10:00

W imieniu organizatorów, tj. Katedry Projektowania Środowiskowego Wydziału Architektury Politechniki Gdańskiej oraz Domu Kultury im. Hieronima Derdowskiego/Muzeum Ziemi Zaborskiej w Wielu, mamy przyjemność zaprosić do udziału w wydarzeniu wpisującym się w obchody 19. edycji Europejskich Dni Dziedzictwa. Wydarzenie zatytułowane "Smaki ziemi zaborskiej. Dziedzictwo przyrodnicze i kulturowe" planowane jest na 18 września w Wielu w Centrum Informacji Turystycznej przy ul. Dąbrowskiej 36B (seminarium, wystawa) oraz na scenie przy jeziorze wielewskim i na przyległym placu, w godzinach 10:30-15:00.

Partnerami są:
Pomorski Zespół Parków Krajobrazowych
Centrum Edukacji i Informacji Ekologicznej w Gdańsku
Zaborski Park Krajobrazowy
Wdzydzki Park Krajobrazowy
Zaborskie Towarzystwo Naukowe
Muzeum Historyczno-Etnograficzne im. Juliusza Rydzkowskiego w Chojnicach
Lasy Państwowe: Nadleśnictwo Czersk, Nadleśnictwo Kościerzyna

Patronatu wydarzeniu udzielili:
Pomorska Okręgowa Izba Architektów RP
Stowarzyszenie Architektów Polskich o. Wybrzeże

O degustację zadbają lokalne firmy i koła gospodyń wiejskich.

Przedogródek, sad, ogród warzywny, pole, łąka, las i jezioro nadają smak życiu w kaszubskim domu na Zaborach. Ale rozumiejąc smaki dziedzictwa bardziej konceptualnie, karmimy zmysły urokiem regionu, harmonią krajobrazu kulturowego i przyrodniczego. Podobnie postrzegamy unikalną zabudowę historyczną wsi zaborskiej wraz z towarzyszącymi budynkom elementami przyrodniczymi i wypełniającymi je przedmiotami rzemieślniczymi. To całokształt smaków dziedzictwa. Wysmakowana forma i wzór – od abstrakcyjnego, filozoficznego rozumienia smaku jako sumy doznań wynikającej z unikalnego, złożonego kolorytu, wielowarstwowego, przywołującego pamięć o przeszłości, o ludziach, o ich marzeniach, nadziejach, o ludzkiej trosce i miłości, o smutku i bólu pożegnań; smaku przywołującego obrazy, przynoszącego ukojenie i poczucie bezpieczeństwa – po rzeczywisty smak i zapach powietrza, roślin, potraw, napojów kojarzonych z domem, dzieciństwem, wydarzeniami, tradycjami. Tematem wiodącym wydarzeń w Wielu jest specyfika regionu zaborskiego na szerszym tle przyrody i kultury południowych Kaszub.

Osią merytoryczną całego wydarzenia jest otwarte seminarium naukowe, którego prelegenci opowiedzą o dziedzictwie wspólnoty, historii Zaborów, hafcie zaborskim, czasoprzestrzeni Anny Łajming w literackich zaborskich wędrówkach, wysmakowanym krajobrazie przyrodniczym i kulturowym wsi zaborskiej, ziołach i związanych z nimi tradycjach, obrazie domu zaborskiego w literaturze, smaku tajemniczych podań zaborskich, kaszubskim domu tradycyjnym i współczesnym, zaborskim lesie i smakach, które stamtąd pochodzą.
Zaplanowany jest wernisaż ogólnopolskiej wystawy plastycznej pt. "Dom kaszubski na ziemi zaborskiej. Smaki dziedzictwa" oraz rozstrzygnięcie ogólnopolskiego konkursu plastycznego dla dzieci i młodzieży pod tym samym tytułem.

Całość wzbogacona zostanie spektaklem słowno-muzycznym, który otworzy wydarzenie. Planowany jest też koncert regionalnego zespołu Kaszuby z Wiela i Karsina, który zadba o wysmakowane dźwięki tradycyjnej muzyki. Zaplanowano szereg warsztatów i zajęć edukacyjnych dostępnych w trakcie wydarzenia, a także spacery edukacyjne. Będzie można samemu stworzyć model chaty kaszubskiej, udekorować wzorem drewniane elementy, odtworzyć na drewnie elementy wzoru haftu kaszubskiego i nauczyć się rozpoznawać rośliny i zioła na przyległej łące.

Adres wydarzenia

Dąbrowska 36B, 83-441 Wiele