Nowy mural na Politechnice Gdańskiej | Wydział Architektury Politechniki Gdańskiej

Treść strony

Aktualności

Data dodania: 2024-07-01

Nowy mural na Politechnice Gdańskiej

zdjęcie

Z radością informujemy, że na kampusie Politechniki Gdańskiej pojawił się nowy, inspirujący mural. Studenci Wydziału Architektury, pod okiem prof. Jana Buczkowskiego i dr Edyty Urwanowicz z Katedry Sztuk Wizualnych, zrealizowali go na ścianach klatki schodowej budynku Nanotechnologii B. Jest to część większego projektu mającego na celu wprowadzanie sztuki współczesnej w przestrzenie naszego kampusu.

Pierwszym tego typu przedsięwzięciem było malarstwo na klatce schodowej w Gmachu Głównym w 2011 roku. Kolejne lata przyniosły kompozycje w szybie windy (2019), mural z okazji 70-lecia Wydziału Elektroniki i Telekomunikacji (2022) oraz malarstwo w holu i sali wykładowej na Wydziale Zarządzania i Ekonomii (2023).

Współpraca i realizacja

Obecny projekt został zrealizowany we współpracy z władzami Wydziału Inżynierii Mechanicznej i Okrętownictwa w ramach zajęć fakultatywnych. Pierwszym etapem były prace projektowe prowadzone w jedenastu kilkuosobowych zespołach. Zadaniem studentów było zaprojektowanie kompozycji malarskiej uwzględniającej dynamiczne kierunki wyznaczone przez grafitowe poręcze schodów, mocne światło wlewające się do wnętrza klatki schodowej oraz kolorystykę elewacji budynku.

Wyniki konkursu

W ocenie komisji konkursowej najlepsze propozycje przygotowały zespoły w składzie:

  • Maria Jóźwiak i Natalia Kowalska (I miejsce)
  • Monika Dębkowska, Aleksandra Drobińska, Jagoda Jasińska (równorzędne I miejsce)
  • Patrycja Lis, Tomasz Marszalec, Wiktor Matwiejuk (równorzędne II miejsce)
  • Karolina Kozłowska, Marta Małkowska (równorzędne II miejsce)

Proces twórczy

W realizacji projektu wzięło udział 30 studentów. Po przygotowaniu podłoża projekt został rozrysowany w naturalnej skali, kontury oklejone taśmą malarską, a następnie przystąpiono do malowania. Studenci musieli dostosować się do pracy na dużej powierzchni, używając wałków malarskich zamiast pędzli. Praca w otwartej przestrzeni była nie tylko wyzwaniem artystycznym, ale również okazją do nauki współpracy i rezygnacji z własnych ambicji na rzecz zespołowego celu.

Efektem wielotygodniowej pracy jest kompozycja malarska, która harmonijnie łączy wnętrze budynku z jego otoczeniem, wprowadzając kolory i światło natury do świata techniki. Mural jest projekcją kolorów i światła natury, zespalając ją z technologią.

Gratulujemy wszystkim uczestnikom projektu i dziękujemy za ich zaangażowanie!

62 wyświetleń